Проектът Sogetsu Ikebana Art представи японското изкуство икебана в гр. Пловдив с авторски композиции икебана на български и японски артисти и работилници по икебана - „Да направим заедно своята първа икебана”. Присъстващите се запознаха с методите за аранжиране на цветя на най-модерното училище за икебана в света, с представителства в над сто страни – Sogetsu School of Ikebana Tokyo.

Изложбата Sogetsu Ikebana Art имаше за цел да представи изкуството икебана пред широка публика в гр. Пловдив. Тя се състоя от една голяма уникална авторска инсталация на японските ни гости Мастър Инструктор г-жа Eikou Sumura и г-жа Yuka Ohkubo. Останалите композиции икебана бяха създадени от членовете на Sogetsu Sofia Study Group.

Изложбата бе официално открита от Мирослава Иванова на 16 май от 18:00ч. и продължи с демонстрация на Мастър Инструктор г-жа Eikou Sumura от централата на Sogetsu School of Ikebana. Изложбата продължи до 19 май.

Композициите на изложбата Sogetsu Ikebana Art са създадени от Sumura Sensei, Yuka Ohkubo и икебанисти от Sogetsu Sofia Study Group и Miracle Ikebana клас: Гергана Герова, Богдана Нейкова, Мария Колева, Мирослава Иванова, Кремена Николчева, Богдана Александрова и Анастасия Тиманова. 

Благодарим на всички творци, които взеха участие в тази изложба.

Благодарим и на екипа, който ни помагаше "back stage": Мария Коларова, Екатерина Бъчварова, Камен Грънчаров, Гуна Драгийска, Румяна Александрова и Стоян Самболийски.

Кратка информация за г-жа Eikou Sumura:
Eikou Sumura е уникален икебана артист, известна с използването на разнообразна гама от естествени материали освен обичайните свежи цветя и растения. Цветни венчелистчета, паднали листа и клони на крайпътните дървета са включени в нейните известни творби, забележителни за начина, по който те "подновяват живота си", като връщат иначе изхвърлените или изоставени растения към живота като прекрасно изкуство икебана, за наслада на всички.
Тя е превърнала в цел на живота си да запознае хората по целия свят с японското изкуство на икебана и е направила множество пътувания от името на Министерството на външните работи на Япония в страни от цял свят.
Тя е главен инструктор и RIJI в централата на Sogetsu, попечител на фондация Sogetsu-kai, специален член на Японската асоциация на изкуството икебана, попечител на Обществото по икебана и пълноправен член на Японската асоциация за дизайнерско пространство.

Проектът Sogetsu Ikebana Art бе част от официалната програма на гр. Пловдив - Европейска столица на културата 2019, Фокус: Японска култура, съпътстваща програма и е осъществен с финансовата подкрепа на Фондация „EU-Japan Fest“ и на организаторите на проекта Miracle Ikebana.